Британската служба за конкуренцията съобщи днес, че започва официално разследване на придобиването на компанията за анализ на данни Лукър дейта сайънс (Looker Data Sciences) от Гугъл (Google), предаде Асошиейтед прес.

Службата за конкуренция и пазари съобщи, че вчера е уведомила двете компании, че започва първоначално разследване и на 13 февруари ще реши дали да премине към задълбочено разследване.

Службата съобщи този месец, че проучва въпроса дали придобиването за 2,6 милиарда долара ще доведе до по-слаба конкуренция на пазара във Великобритания.

Гугъл посочи в изявление, че придобиването на Лукър е получило одобрението на регулаторните власти в САЩ и Австрия и продължава да напредва по въпроса с регулаторните власти във Великобритания.

Американският технологичен гигант съобщи през юни, че купува Лукър, за да се конкурира в изключително печелившия сектор на облачните услуги.

Разследването е обявено седмица, след като властите засилиха натиска по друга технологична сделка, след като заплашиха Амазон (Amazon) със задълбочено разследване на плановете на компанията да купи дял в платформата за доставки на храна Диливъру (Deliveroo).

Гугъл е подложен на регулаторен натиск на различни фронтове в САЩ, където властите на щатско и федерално равнище започнаха разследвания срещу технологичните гиганти.