Пазарната капитализация на американския технологичен концерн Епъл (Apple) вчера е превишила рекордните 1,5 трилиона долара. Това съобщи електронното издание "Епъл инсайдър", специализирано в новини за концерна, предаде ТАСС и БТА.

По данни на интернет портала в края на борсовата търговия на 10 юни пазарната капитализация на Епъл е достигнала 1,53 трлн. долара. За търговския ден акциите на компанията са поскъпнали с 2 на сто до 352 долара за акция. Макар по-рано тази година котировките на Епъл да се понижиха на фона на пандемията от коронавирус, през май компанията успя да се върне на предкризисните равнища, отбелязва изданието.

Анализатори очакват Епъл да бъде първата американска компания с капитализация над 2 трлн. долара. През август 2018 г. тя бе първата, която премина прага от 1 трлн. долара.

Същевременно над 1,5 трлн. долара вече е и пазарната капитализация на софтуерния гигант Майкрософт (Microsoft), информира американското издание "Барънс".

Според изданието Майкрософт е постигнала този резултат благодарение на търсенето на софтуера му на фона на развитието на облачните технологии и масовото преминаване към дистанционен режим на работа.

Рекордни резултати във вчерашната сесия на Уолстрийт са отбелязали още две американски корпорации - Амазон (Amazon) с постигане на пазарна капитализация от 1,3 трлн. долара и Гугъл (Google), който е преминал 1 трлн. долара за първи път от февруари, допълва "Барънс".