Ръководители на британските служби за сигурност са дали зелена светлина на премиера Борис Джонсън да позволи на китайския технологичен гигант Huawei да участва в разработването на британските 5G мрежи въпреки страховете от шпионаж, съобщава в. "Мейл ъв сънди", цитиран от БТА.

"Уверени сме, че можем да се справим с баланса между националната сигурност и икономическата изгода за Великобритания", е посочил пред изданието високопоставен източник от службите за сигурност.

Очаква се Джонсън да свика съвета за национална сигурност през третата седмица на януари, за да вземе решение дали на компанията може да се повери осигуряването на елементи за модернизацията.

При предварителните обсъждания все пак е препоръчано Huawei да бъде изключена от "съществените" аспекти на британската мрежа.

Според вестника шефовете от службите за сигурност са одобрили плана на концерна да бъде позволено да доставя неключови елементи като антени за високоскоростната мобилна мрежа.

Подобен ход може да изправи Лондон срещу САЩ, които заемат по-твърда позиция срещу Китай, допълва изданието.

Към съвета за национална сигурността обаче по-рано бяха отправени предупреждения, че блокиране на достъпа на Huawei до британската 5G мрежа може да остави Обединеното кралство в технологичен "тъмен век".

Сега решението е изцяло политическо, коментира източник от Уайтхол.