"Не мисля, че можем да сложим граници на качествата, които трябва да притежава някого, за да вдъхновява и да има влияние над хората. Вярвам, че почти всяко едно занимание може да се превърне в професия, стига истински да гориш в него и да виждаш смисъл в това, което правиш", открито споделя Мария Тарашманова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Идеалният случай е да можеш да работиш едно нещо, защото тогава си максимално пълноценен. Но, като всеки друг бизнес, в началото е трудно и докато започнеш да печелиш достатъчно добре е необходимо време."

Коя е тя?

Казвам се Мария Таршманова, родена съм в София и съм завършила "Национално финансово-стопанска гимназия". Още тогава харесах много маркетинга и по-конкретно креативната част свързана със завладяване на потребителското поведение. Ето защо записах и специалност "Маркетинг" в университета. Тъй като винаги съм имала слабост към изкуството реших паралелно да изучавам и дизайн. След двете дипломи започнах търсене на работа и позиция, която ще ми доставя истинско удоволствие. Работех в туристическа агенция, тъй като винаги съм обичала пътуванията и така имах възможността да се докосна до реалната среда на туризма. След това се захванах с маркетинга на една от най-продаваните напитки в света.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

За личните ми причини да се захвана с това начинание разказвам в youtube канала си. А най-голяма тежест за това решение имаха двама световноизестни инфлуенсъри (@explorerssaurus_), които ме научиха, че няма нещо, което да пожелаеш и да не можеш да постигнеш.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Не мисля, че можем да сложим граници на качествата, които трябва да притежава някого, за да вдъхновява и да има влияние над хората. Както можем да видим в интернет, има толкова различни личности с разнообразни качества, които представят света през своята призма, което е и едно от най-интересните неща. Ако всички бяхме еднакви света нямаше да е толкова интересен.

Вярвам, че почти всяко едно занимание може да се превърне в професия, стига истински да гориш в него и да виждаш смисъл в това, което правиш.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Любимите ми световни инфлуенсъри са Мигел и Ракел (@explorerssaurus_). За тях ви споменах по-рано. Обожавам креативността им и коректното отношение към всичките им последователи, които надминават 1 милион. И не на последно място, уважавам безценния опит, който предават. Марта Сиера също пленява с луд и креативен дух (@marta__sierra). От българските инфлуенсъри ми е трудно да си избера един, за който да ви разкажа. Но ако взема предвид всички мои интереси и трябва да определя един човек, който да е най-близо до тях, то това ще е Симеона Герджикова (simeona.g). Всеки път, когато публикува нямам търпение да видя каква нова красота е сътворила.

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Трупането на последователи не е критерии, по който може да се види дали аудиторията на конкретен човек е ангажирана, както и да се измери неговия успех. Моите цели са да запаля повече хора по пътуването, да ги предизвикам да излезат от зоната си на комфорт и да грабят с пълни шепи от живота, да обикнат страната ни... Щастието идва отвътре, а като че ли постоянно си намираме външни причини да сме нещастни. Ще ми се да видя повече усмивки по лицата на хората. Това е резултатът, който мисля, че ще промени ситуацията, в която се намираме. Макар идеалистично вярвам, че е възможно да постигнем тази нагласа с времето.

Снимка: Личен архив

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Според мен е съвкупност от двете. Когато рекламирам на последователите си, те получават съвет, като от приятел и може да кажем, че заради моето мнение биха искали да си вземат препоръчания продукт. От друга страна качествата на продукта са всъщност това, което го продава.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Идеалният случай е да можеш да работиш едно нещо, защото тогава си максимално пълноценен. Но, като всеки друг бизнес, в началото е трудно и докато започнеш да печелиш достатъчно добре е необходимо време.

Снимка: Личен архив

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

"Поддържане на популярност" ми звучи като изкуствено насилване на аудиторията да има интерес. Моите цели са далеч по-различни и бих искала аудиторията ми да има реален интерес към съдържанието, което създавам. Имиджа също смятам, че се използва, когато човек не е такъв, за какъвто се представя. Нямам друг план за работа върху него, освен да съм себе си.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Тук опциите са много, за това бих ги свела до категорията - усещания. Всеки продукт, който може да ми донесе приятен спомен или хубава емоция.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Не бих рекламирала продукт, в който самата аз не вярвам или не съм опитала. Това автоматично ще означава, че рискувам да подведа аудиторията си. А, старите хора са казали, че доверието се печели с години и се губи за една минута.

Снимка: Личен архив

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Виждам се като маркетинг специалист със собствен бизнес и лоялни клиенти. Смятам, че отдадеността и коректността са двата коза, които са в моя полза.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Ще им покажа профила си. Неведнъж съм го правила и има страхотен ефект.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Стресът се дължи на твърде малко пътуване. Предлагам ви безплатна антистрес терапия.

Вижте всички гости в рубриката до момента.

Снимка: Личен архив