WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, днес ще разгледаме още една любопитна тема - защо е необходимо да имаме кариерен план и как да го направим печеливша стратегия?

Експертите твърдят, че ако се научим да си поставяме конкретни и измерими цели за кариерно развитие, те могат да ни помогнат да отчетем резултатите и да се отправим към достигане на следващото ниво, което сме си начертали. Процесът на разработването на подобен план за кариера не е толкова лесен и изисква значителни усилия и работа, за да анализирате ситуацията и да си поставите ясни цели. Нужно е да намерите отговор за себе си какво точно трябва да направите, за да стигнете до там. Дори да не се чувствате напълно удовлетворен на настоящото работно място, планирането и поставянето на достижими от вас цели ще ви помогне да вървите напред.

Ще се опитаме да ви дадем няколко насоки, които да ви помогнат да изготвите ясен план и да го следвате. Вижте няколко конкретни стъпки:

  • Определете вашата текуща позиция и положение - това е първата най-важна стъпка, благодарение на която да се ориентирате къде точно се намирате. Отговорете си на няколко въпроса - Какъв е моят опит към момента? Какво обичам да правя най-много? Какви са моите истински умения и таланти? Кога се чувствам истински вдъхновен от работата си и какво правя в тези моменти, за да се случи? Кое е моето предпочитание - с какъв тип хора обичам да работя и дали всъщност не искам да работя сам? Какво ме кара да се чувствам мотивиран и кое ме демотивира? Има ли нещо, което със сигурност искам да правя? Кое ме кара да ходя с удоволствие на работа?
  • Определете насоката на вашата кариера и къде искате да стигнете във времето. Направете кратък план на очакванията - къде се виждате в краткосрочен и дългосрочен план?
  • Помислете дали имате необходимите аргументи, за да може всичко това да се случи и какво трябва да добавите към вашите умения, за да стане реалност.
  • Време е да създадете вашия кариерен план и да действате. След като вече сте разбрали кога и как да развиете вашите умения е моментът, в който да създадете вашите задачи и конкретно време за тяхното изпълнение. Започнете с целите, които могат да се случат по-бързо от останалите, а след тях с по-генералните и изискващите повече времеви ресурс. Най-добрият начин да се държите отговорни към своя изграден план е да си задавате дати за всяка задача и да го следвате неотклонно. Не пропускайте малките детайли, за да може да се каже, че изпълнявате плана си както трябва.
  • Следващите стъпки са свързани с даването на самооценка докъде сте стигнали на всеки един етап и дали вървите в правилната посока. При необходимост е ваша задача да актуализирате своевременно целите си и като време и като стъпки.

Накрая, експертите отново ни връщат на темата - защо все пак трябва да имаме ясен кариерен план за развитие?

Начертаването на вашата бъдеща кариера не само ще ви помогне да постигнете поставените цели, но също така ще ви държи мотивирани и вдъхновени на работа. Всичко това неминуемо ще увеличи производителността на труда ви и ще укрепите връзката си с всички ментори по пътя ви. Винаги бъдете в крак с плана си и шансовете ви да изведете кариерата си на следващото търсено и очаквано ниво ще се увеличат многократно.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com