В България има достатъчно качествени и произведени по държавни стандарти продукти, достатъчна свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление, да го предложи като български стандарт по нашето Черноморие за наши и чужди туристи. Това каза на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Пред медиите гориха и министрите на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов. Включиха се и представител на голям хипермаркет и ръководителят на проекта за директна работа с нея на производителите на плодове и зеленчуци Георги Гърневски. Поводът за срещата бе представянето на Платформата "Преоткрий България", която ще стартира на 1 юни.

Нашите фермери работят от няколко години много добре с хотелиерите и ще се радвам в тази платформа да видим най-добрите български хотели, които ще се ангажират да спазват високия здравен стандарт, както и да предлагат българска хана и традиционно български меню, каза още Танева.

МЗХГ в лицето на Българската агенция по безопасност на храните поема отговорността за контрола върху този доброволен стандарт, "за да гарантираме, че българският потребител, който избере да почива през платформата "Преоткрий България" наистина да получи този стандарт, който тя гарантира, отбеляза министърът.

Танева изрази надежда хотелиерите да открият в това възможността да върнат обратно българските си клиенти. Тя увери, българските фермери и производители са на разположение да отговорят на всички потребности.

От страна на бизнеса бе подчертано, че проектът не е подкрепен в неговата финална фаза от страна на правителството. Но от няколко седмици се работи съвместно, за което благодариха на всички ангажирани в процеса - в лицето на тримата ресорни министри и на премиера.