Япония ще се опита да се откъсне от зависимостта си от руския внос на въглища и постепенно да го преустанови, заяви икономическият министър Коичи Хагиуда, цитиран от Киодо. Така Токио се присъединява към другите държави от Г-7 и Европейския съюз в затягането на санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна.

"Ще работим и занапред, за да намалим зависимостта си от Русия, като настояваме за диверсификацията на енергийните източници, включително възобновяеми и ядрена енергия", каза Хагиуда и добави, че страната му ще търси алтернативни доставчици на въглища, като същевременно се стреми "в крайна сметка да спре вноса".

"Ще трябва да намерим алтернативни доставчици или ще се сблъскаме с трудности при осигуряването на количества за вътрешния ни пазар, което може да доведе до прекъсване на електрозахранването. Трябва да избегнем подобна ситуация", добави той, цитиран от Ройтерс.

Руските въглища съставляват 13 процента от общото количество, използвано за производство на електроенергия в Япония. Бедната на ресурси островна държава беше предпазлива по отношение на санкциите, насочени към руската енергетика, но пое по стъпките на западните държави в засилването на натиска върху Москва след международното негодувание, предизвикано от кадрите на мъртви цивилни по украинските улици.

Очаква се днес японският премиер Фумио Кишида да обяви допълнителни санкции срещу Русия, включително подробности за ограниченията върху вноса на въглища.

Друга членка на групата на седемте най-развити икономики и партньор на Япония - Германия ще трябва да използва пълния четиримесечен период гратисен период за поетапно спиране на вноса на руски въглища, за да приложи предприетите санкции от страна на ЕС, каза снощи канцлерът Олаф Шолц.

"Ще трябва да използваме този период", съобщи Шолц на пресконференция след среща с лидерите на 16-те федерални провинции на Германия.

"Ако се случи по-бързо, това е добре, но ще ни трябва известно време, а и компаниите ще имат нужда от него, въпреки че те вече търсят нови доставчици", добави той.

По-рано през седмицата доклад на германското министерство на икономиката предупреди, че страната вероятно ще трябва да спре някои от електроцентралите си, ако незабавно прекрати вноса на руски въглища.