Държавата разработва пакет от спешни антикризисни мерки заради очакваната висока инфлация. Детайлите ще бъдат ясни до десетина дни, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"От момента на приемане на бюджета и със започването на войната в Украйна имаме няколко проинфлационни фактора, свързани с цената на газа, на петрола, храните, селскостопанската продукция. В комбинация тези фактори означават една много по-сериозна от първоначално заложената инфлация", обясни Василев.

По думите му новият пакет от антикризисни мерки ще влязат в сила преди актуализацията на бюджета, планирана за месец юни, които да подпомогнат гражданите и бизнеса.

КЕВР и Министерството на енергетиката са подготвили редица мерки, които да позволят регулиране на ценовите нива на ел. енергията, като предстои те да бъдат внесени в Народното събрание. Предвиждат се и мерки, свързани с цената на природния газ, както и скока при храните и торовете за селското стопанство.

Меркие, свързани с цената на газа, се обсъждат от Министерство на енергетиката, а за цените на храните - с Министерство на земеделието и храните, обясни финансовият министърт.

По думите на Василев това конфликтът в Украйна може да бъде продължителен. Вероятно няма да бъде разрешен през следващите месеци, затова се прави по-сериозен пакет мерки, уточни той като каза, че ще има нужда от общ европейски пакет. Заедно с колегите си финансови министри от ЕС Василев вече са обсъждани и координирани антикризисни мерки, които да обхванат цялото европейско пространство.

"За да не се получат дисбаланси, които да създадат трансгранични проблеми и да анулира ефекта от конкретните мерки", поясни той.

Вицепремиерът Асен Василев увери, че България е подготвена за обсъжданото от Европейската комисия налагане на ембарго на вноса на въглища, нефт и газ, вицепремиерът отговори, че позицията може да бъде изказана от министър-председателя."Подготвени сме за ембарго. По този процес работим от първите дни на войната.

"Ако спрат доставките на газ или петрол, да имаме адекватна реакция. Ако спрат газа, имаме достатъчно за пълното потребление. За петрола също има план", увери той.

Замяната на руски газ с алтернативен ще увеличи цената на синьото гориво най малко с 40%, това пък обяви енергийният министър Александър Николов пред енергийната комисия към парламента, където бе извикан да отговаря на актуални въпроси.

Снимка: БТА

Николов коментира, че не се притеснява за доставките на нефт и нефтени продукти, тъй като собственикът на рафинерията ни в Бургас е регистриран в Швейцария, независимо че зад него стои руската петролна група "Лукойл".

"Няма място за паника и нагнетяване на напрежение в обществото", допълни Николов.

Асен Василев коментира и Плана за възстановяване и устойчивост с чието одобрение е свързано и утрешното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Имаме предвидени около 700 млн. лева за цифрова свързаност, така че навсякъде да има достъп до интернет. Има предвидени над 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, имаме 112 млн. лева за ефективно използване на водите, 300 млн. лева за водоснабдителни системи, над 1 млрд. лева за социално включване, от които имаме значителни средства за изграждане на въздушна помощ и трансформация на системата на 112. Имаме 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева имаме за модернизиране на грижата за пенсионерите", посочи Василев.

По думите му правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, което означава, че от утре министерствата могат да започнат да подготвят тези проекти в най-кратки срокове и средства да стигнат до българските граждани, без да се чака допълнително заплащане от страна на ЕК.