Брекзит без споразумение би могъл да доведе до "недостиг" и "сериозни смущения" в снабдяването с хранителни продукти. Това предупреди днес британската федерация по храните и напитките, цитирана от Франс прес.

"Никога не сме казвали, че страната би умряла от глад. Не става въпрос за това, но ще има недостиг", каза главният оперативен директор на федерацията Тим Райкрофт.

"Смятаме, че ще има сериозни смущения, които ще продължат седмици или месеци след напускането на ЕС. Те биха могли да бъдат леко смекчени с натрупване на резервни запаси през първите седмици, но при пресните продукти това не би могло да трае дълго", заяви той.

Вероятността за "рязък" Брекзит без споразумение стана още по-реална след идването на власт на Борис Джонсън. Новият британски премиер обеща, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври със или без споразумение с Брюксел.

В случай на излизане от ЕС без споразумение, Брюксел обяви, че незабавно ще въведе митнически контрол, проверки за безопасността на хранителните стоки и за спазването на европейските норми на границата с Великобритания. Това събужда страхове за трудности в доставките на храни.

Тим Райкрофт заяви, че 31 октомври, датата за Брекзит, е вероятно "най-лошата" за хранителния сектор. С наближаването на Коледа складовете вече ще са пълни и компаниите биха могли трудно да натрупат резерви, каза той.