Британската икономика е изправена пред съвсем реален риск да изпадне в рецесия през лятото на фона на най-голямото свиване на доходите за домакинствата от средата на 50-те години на миналия век, докато увеличаващата се инфлация ограничава възможностите на потребителите, смята екип от експерти в лондонското сити, цитиран от вестник "Гардиън".

Икономистите казват, че двойният удар от по-бавен икономически растеж след края на локдауна и увеличаващата се цена на живота след руското нахлуване в Украйна, може да доведе да спад на Брутния вътрешен продукт в две поредни тримесечия, а това би означавало рецесия.

След по-слабото от очакваното представяне на растежа през февруари и с темпа на инфлация, достигащ най-високите нива миналия месец от 1992 година насам, прогнозите на експертите от Ситито са, че БВП на Обединеното кралство сега е на път да нарасне с около 1% през първото тримесечие на 2022 г., преди "да тръгне на заден ход това лято".

Анализаторите допълват, че активността ще бъде намалена с допълнителните почивни дни за платинения юбилей на кралицата през юни, тъй като официалните празници обикновено водят до спад на общата икономическа продукция.

Връщането към по-ниски темпове на активност в здравния сектор след зимната офанзива за ваксиниране на хората срещу Covid-19, както и завръщането на домакинствата към редовните разходи, но на фона на увeличаващата се цена на живота, също ще затормозят икономическия растеж, прогнозират експертите.

Предупрежденията идват след като директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че глобалния растеж ще се забави през тази и следващата година, тъй като шоковите вълни от Covid-19 и войната в Украйна ще поддържат инфлацията по-висока за по-дълго от очакваното, пише "Гардиън".