Нарасналото търсене на соеви семена би могло "внезапно да спре" през 2019 година заради бързото разпространение на африканската чума по свинете в Китай. Това се посочва в публикувания днес доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитиран от Франс прес.

Китай е водещият вносител на соя в света, като половината от вноса служи като основна храна в свиневъдството.

Тенденцията към спад на търсенето вече започна. Между ноември 2018 година и март 2019 година китайският внос е намалял от 8 милиона тона месечно до 6 милиона тона на месец.

Китай е ключов пазар за производителите на соя, начело сред които са САЩ и Бразилия. Азиатската страна купува две трети от световното производство, напомнят експертите от ФАО.

Кризата с африканската чума по свинете ще се отрази в по-малка степен и на други пазари, най-вече този на царевица, предвижда докладът. Китай вероятно разполага с вътрешни запаси от зърнени храни от над 300 милиона тона, от които 266 милиона тона царевица.

Пазарът на млечни продукти вероятно също ще бъде засегнат. Китай е водещият световен вносител на суроватка на прах, която е друг основен компонент в изхранването на свинете.

Според ФАО страните производителки на свинско месо в Европа и Америка биха могли да извлекат полза от ситуацията, както и производителките на месо от домашни птици, като се подготвят за засилване на търсенето от Китай.

Епидемията от африканска чума по свинете се появи през лятото на 2018 година в Китай и принуди властите да умъртвят над 1 милион свине. Според доклада на ФАО болестта може да се разпространи по-бързо от очакваното.

Епидемията достигна и до съседните на Китай страни, най-вече Виетнам, който е на пето място в света по производство на свинско месо. През февруари там бяха регистрирани 24 огнища на болестта.

Около половината от свинете в света се отглеждат в Китай, като там се консумира най-много от това месо на човек от населението.

Африканска чума по свинете е вирусна хеморагична болест, която се разпространява при животните, като смъртността е близо 100 процента. Тя не се предава на хората. Освен в Азия африканска чума по свинете се среща също така в Източна и Централна Европа