Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у нас на роднините си. Това показват данните на Българската народна банка, цитирани от bTV.

Намалението е над 2 пъти.

Ако за първата половина на миналата година емигрантите са изпратили у нас - 636 милиона евро, от януари до юни 2020-та са успели да преведат едва 266 милиона евро.

Причината, според експертите, е коронавирусът, засегнал значително световната икономика.

На фона на сриналите са финансови потоци статистиката отчита още, че през първите 6 месеца на годината най-много средства са дошли от Съединентите щати - над 50 млн.евро.

А след това се нареждат страни като Испания и Обединеното кралство.

Синът и внукът на Цветана и Стоян са в чужбина. Единият е в Германия, другият - в Нидерландия. Синът им помага с труд в чужбина.

Сега и двамата усещат, че помощта намалява и си го обясняват с ковид кризата.

"Защото сега заради коронавируса им дават там по деветстотин евро и при тях е вече по-сгъстено. Увеличиха цените и в Германия и навсякъде е така. (...) И сега са свити финансите и там при тях", казва Цветана Христова.

Заради по-малката помощ Цвета и Стоян вероятно ще свият разходите си. Икономистите очакват хиляди домакинства да намалят потреблението си на стоки и услуги:

"Държавата пък като има такова спаднало потребление от тези пари - се лишава от данък добавена стойност от тях при покупките, от акцизи от всички други възможности, които има държавата, за да събира приходи", смята Румен Гълъбинов, икономист.

Спадът на парите от чужбина рефлектира основно върху по-бедните домакинства, които обаче и по-трудно посрещат разходите си, отчитат експертите.