Сингапур и Хонконг отложиха плановете си за създаване между двата мегаполиса на т. нар. пътнически балон, който да улесни пътуването със самолет и да даде тласък на туризма, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предвиждаше се схемата да влезе в сила от утре. Тя трябваше да започне с по един полет дневно до всеки град с квота от 200 пътници, а от 7 декември полетите да се увеличат до два дневно до всеки град, припомня Ройтерс. Пътниците щяха да бъдат освободени от карантина, стига да си направят тестове за коронавируса преди полета и след пристигането в съответната дестинация.

Днес обаче на пресконференция министърът на търговията и икономическото развитие на Хонконг Едуард Яу съобщи, че поради епидемичната ситуация в Хонконг осъществяването на тази схема се отлага с поне две седмици. Хонконг съобщи днес за 43 случая на новозаразени с коронавируса.

Ако ситуацията с Ковид-19 се влоши в който и да е от двата мегаполиса, пътническият балон ще бъде отменен, посочиха те.

Пътуващите трябва да ползват специално определените полети и да си направят тестове за Ковид-19. Няма да се изисква карантина и в двата града и няма да има ограничения за целта на пътуване