Бюджетната служба на Конгреса на САЩ прогнозира, че дефицитът на федералния бюджет отново ще достигне 3 трилиона долара тази година. Това е със 745 милиарда долара повече от прогнозата, направена преди пет месеца, след като са взети предвид разходите по спасителния план за коронавируса на президента Джо Байдън в размер на 1,9 трилиона долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В актуализираната си прогноза службата отбелязва, че дефицитът за текущата бюджетна 2021 година, която приключва на 30 септември, ще бъде вторият по големина в историята, малко под рекордните 3,13 трилиона долара за предходната година.

Междувременно федералният дълг ще нарасне до 102,7 процента от брутния вътрешен продукт тази година спрямо 100,1 процент миналата година, сочи прогнозата. Тазгодишното равнище на дълга ще бъде най-високото за периода след края на Втората световна война.

Дефицитите и през двете години са завишени от трилионите долари, които Конгресът одобри по настояване както на администрацията на Доналд Тръмп, така и на Байдън, за борба с дълбоката рецесия, предизвикана от пандемията от Covid-19.

Според бюджетната служба, с подобряване на икономиката предвид разпространението на ваксините и отварянето на страната, дефицитът за бюджетната 2022-а ще спадне до 1,15 трилиона долара. Това все пак е с 97 милиарда долара над стойността, прогнозирана през февруари.