САЩ не са застрашени от хиперинфлация и американската икономика се възстановява след кризата, причинена от коронавируса. Това каза днес при изслушване в комисията по приходите и разходите на Камарата на представителите в Конгреса министърката на финансите Джанет Йелън, цитираната от ТАСС.

"Не смятам, че ни заплашва хиперинфлация. В течение на няколко месеца имахме висока инфлация, както отбелязват повечето икономисти. Това е временно явление, докато икономиката ни се върне в нормалното си русло след пандемията и цените се възстановят", поясни шефката на финансовото ведомство.

"Поддържам равнище на инфлацията в съответствие с целевите показатели на Федералния резерв ( 2 процента - бел. ТАСС) и лихвени проценти на малко по-високи равнища, което дава възможност да се използва парично-кредитната политика, за да се отстранят слабостите в икономиката", добави Йелън.

Управлението за федерален резерв на САЩ, което изпълнява функцията на централна банка, повиши вчера прогнозата си за инфлацията през 2021 година до 3,4 процента спрямо 2,4 процента, за 2022 г. прогнозата е нагоре до 2,1 процента спрямо очакваните по-рано 2 процента и до 2,2 процента спрямо 2,1 процента за 2023 година, припомня ТАСС.

Министерство на труда съобщи миналата седмица, че цените на основните потребителски стоки и услуги в страната са нараснали с 5 процента през май спрямо същия период на миналата година, което е най-големият растеж за страната от август 2008 година.

Индексът на потребителските цени през май е бил 0,6 процента спрямо април.

Цените на стоките в САЩ са се увеличили от началото на пандемията и не са се върнали към предпандемичното си равнище, информира и телевизия Ен Би Си.