Руската санитарна служба (Росселхознадзор) забрани вноса в Русия на свине и свински продукти от България заради разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС) в страната, предаде ТАСС.

Росселхознадзор въвежда временни ограничения върху доставките в Русия от цялата територия на България на живи свине, продукти от заклани свине, свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма, посочва Росселхознадзор в изявление.

Изключение се прави за продукти, преминали обработка по технология, гарантираща унищожаване на вируса на АЧС.

Росселхознадзот припомня, че вирусът е проникнал в България от съседна Румъния, където са регистрирани над 700 огнища на АЧС. В България болестта бе регистрирана на 31 август в село Тутраканци, в района на Варна.

Преди България болестта вече бе установена в Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия.

Европейската комисия настоя вчера Румъния да вземе допълнителни мерки за борба с разпространението на африканската чума по свинете. Според комисията има нужда от повече усилия, особено в пограничните области с Молдова и Украйна. ЕК призова Букурещ да спазва европейските правила за действие в подобни случаи.

Много сме загрижени от обстановката, следим въпроса много внимателно, посочи говорител на комисията. ЕК е готова да продължи да оказва подкрепа, досега сме осигурили за целта 1.2 млн. евро, близо половината от тези средства са били предоставени тази година, добави той.