Русия и Беларус все още не са се договорили по газовите въпроси, но Кремъл призовава да не се обсъждат апокалиптични сценарии. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В момента не трябва да преувеличаваме рисковете, макар действително още да не сме успели да стигнем до договорености. Вчера имаше много задълбочена дискусия между президентите на Русия и Беларус, обсъдени бяха въпроси за интеграцията, както и газовите и петролните въпроси. Засега не са постигнати договорености, каза Песков. Той призова да не се обсъждат апокалиптични сценарии и добави, че диалогът ще продължи.

Говорителят на Кремъл припомни, че Владимир Путин и Александър Лукашенко вчера са се разбрали да дадат указания за продължаване на тези преговори между икономическите субекти на двете страни, но засега това не се увенчало с успех.

Вчера и днес президентите на Русия и Беларус проведоха два телефонни разговора, по време на които обсъдиха доставките на руски петрол за Беларус, както и въпросите за снабдяването и транзита на газ. Настоящото споразумение за газ между Москва и Минск спира да действа от 1 януари 2020 година, напомня ТАСС, цитирана от БТА.