Използването на китайския юан за плащане на руския износ се е увеличило 86 пъти до 34,5% от общия обем през последните две години, заяви управителката на Руската централна банка Елвира Набиулина в интервю за руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс и БТА.

Това е първото публично изказване на Набиулина, след като тя отмени няколко планирани изяви и на фона на медийни спекулациите относно нейното здраве. Тя заяви, че използването на китайския юан в плащанията по руския внос също се е увеличило рязко, до 36,4 %, за същия период.

"Нашата външноикономическа дейност много активно преминава към използването на други валути (различни от долара), най-вече на юана", заяви Набиулина.

Не е ясно кога е проведено интервюто, но всяка новина, намекваща, че Набиулина може да се върне на работа, е важна за инвеститорите, като се има предвид властта, която централната банка има над курса на рублата чрез капиталовия си контрол, както и върху икономиката като цяло чрез банковите регулации и лихвените проценти.