Китай поощрява своите търговски партньори да използват при разплащането помежду си неговата национална валута - юан, за да бъде преодоляна доминацията на щатския долар в международната търговия и да бъде избегнат финансовия контрол от страна на управляващите във Вашингтон, пише в. "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ТАСС и БТА.

Изданието, което е базирано в китайския специален административен район Хонконг, акцентира върху неотдавнашното споразумение между Китай и Бразилия за използването на юана при двустранните търговско-икономически отношения. Централните банки на двете страни се договориха за създаването на офшорен клирингов център. Неговата роля е да гарантира, че търговците притежават достатъчно средства, за да извършат определена сделка, отбелязват анализатори.

При създаването на клиринговия център беше обявено, че той ще помогне на Китай и Бразилия да не използват щатски долари при двустранната си търговия и благодарение на него конвертирането на юани в бразилски реали ще се осъществява "по-бързо и по-евтино".

"Увеличаването на разплащанията в юани с най-голямата държава в Южна Америка показва, че Пекин се опитва да избегне задушаващата финансова хватка на Вашингтон на фона на противоречията си със САЩ", пише "Саут Чайна морнинг пост".

Използването на юана при търговията в глобален мащаб обаче е ограничено, тъй като той е по-слабо конвертируема валута в сравнение с долара или еврото, отбелязва изданието.