Делът на китайския юан при уреждане на разплащания по вноса в Русия скача с 23 на сто през 2022 г. спрямо едва 4 на сто година по-рано, показват данни на Руската централна банка, цитирани от Ройтерс и БТА.

През февруари чувствително расте и делът на юана в борсовата търговия, което го превръща във важен валутен фактор, посочва още банката.

В същото време борсовата търговия в рубли пада до 27 на сто спрямо 29 на сто през предходния месец.

Делът на борсовите сделки в долари се е свил до 36 на сто през февруари, най-ниското му ниво през последните години, изтъква доклад на банката, посветен на рисковете на финансовия пазар. "Обемът на борсовите операции в "токсични" валути продължава да намалява", посочва банката.

Делът на юана, в комбинацията юан-рубла или долар-юан, през февруари расте до 37 на сто спрямо 33 на сто през януари.

Регулаторът посочва, че ограниченият достъп на банките до доларова ликвидност заради западните санкции срещу Русия е причинил през февруари временен недостиг на чужда валута на руския суапов пазар, но през март положението се подобрява.

Русия планира да продава по 5,4 милиарда рубли за юани дневно в периода 7 март - 6 април, за да компенсира слабите приходи от износ на петрол и газ. Преминаването към юана за сметка на т. нар. "неприятелски" валути показва нарастващата важност на китайската парична единица в Русия.

Централната банка признава, че през февруари износителите са свили продажбите си в чужда валута до 7,8 милиарда долара заради спада на цените на енергоносителите.

В последните дни на 2022 г. руското финансово министерство обяви, че увеличава двойно максималния възможен дял на юана в Националния суверенен фонд до 60 на сто. Москва преструктурира фонда, за да намали зависимостта му от валутите на т. нар. "неприятелски" държави.