Новата банка за развитие - финансовата институция, създадена от блока на БРИКС, включващ нововъзникващите пазари, няма непосредствени планове групата да създаде обща валута, заяви нейният вицепрезидент и главен финансов директор Лесли Маасдорп пред Bloomberg.

Макар че членовете на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - настояват да осъществяват повече търговия помежду си в местни валути, те не са готови да оспорят глобалната доминация на долара, заяви Лесли Маасдорп.

"Разработването на нещо алтернативно е по-скоро средносрочна и дългосрочна амбиция. В момента няма предложение за създаване на валута на БРИКС", каза той.

Създаденият през 2009 г. блок се стреми да придобие по-голямо влияние в световен мащаб като начин да балансира господстващото положение на САЩ и техните традиционни съюзници в многостранните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд.

Също така дори китайският юан "е много далеч от това да се превърне в резервна валута", каза Маасдорп.

Ключова част от стратегията на БРИКС е базираната в Шанхай Нова банка за развитие, която разполага с 50 млрд. долара записан капитал и според Маасдорп планира да добави няколко нови страни членки с развиващи се пазари през тази година в опит да разшири възможностите си за отпускане на заеми.

Освен основните страни от БРИКС, банката вече е включила Бангладеш и Обединените арабски емирства сред своите членове. Уругвай е в процес на присъединяване, а Саудитска Арабия е подала заявление за присъединяване.

"Намерението ни винаги е било да създадем глобална банка, която да е закотвена в развиващите се пазари", каза Маасдорп.

Той също така заяви, че банката има за цел да насочи 40% от заемите към проекти, свързани с климата.