Промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане, са с неясни резултати и като цяло неприложими. Това мнение изрази Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Слабост на Закона за туризма е, че ако се направи модел на това, което се предлага към момента за обединение на бранша, той не може да сработи. Трябва да бъде заложена друга схема. Такава вече беше предлагана и това беше идеята за конфедерация на българската туристическа индустрия. Това вече би могло да сработи, но не е част от настоящите промени".

Според Драганов предложението проверките на туристическите обекти да станат част от отговорностите на Министерството на туризма, вместо да се изпълняват от Комисията за защита на потребителите (КЗП), както се случваше досега, ще означава, че Министерството на практика ще се контролира само.

"Това няма да се получи и КЗП ще продължи да има своите функции. Министерството на туризма може да има контролни функции, но ако се разграничи от някои други свои други функции. Към момента то работи като законодателен орган, това ще рече, че ще контролира себе си. Този модел няма да сработи".

Драганов посочи, че предложените нови сертификати за качество, които ще се издават от Министерство на туризма, също няма да намерят своето приложение, а бъдещия им резултат определи като "нулев".

"Качеството не е административна мярка, която да се издава от министерство. Тази мярка е неприемлива, а ефектът неясен. Реално качеството се определя от туриста".

Експертът коментира, че повишаването на качеството на туристическите услуги е силно наложително. Той посочи, че голяма част от туристическите атракции са публична държавна собственост. Министерството на туризма по-скоро се разграничава от тях, коментира Драганов. Така се оказва, че то не е конкурентоспособно да позиционира този туристически продукт, допълни госта.