Единодушно с 212 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" Народното събрание (НС) прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина.

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Освен това е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров.

Вдигането на прага до 100 000 лева сега и 166 000 лева от 2024 г. е включено и в управленската програма на кабинета "Василев".

По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши Народното събрание.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Александър Иванов обяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, мярката е и част от предизборната им програма.

Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че след края на многото наброй кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" също изрази подкрепа за предложението, което, по думите му, е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отбеляза той.

От "Има такъв народ" също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.