Бившия вицепремиер Николай Василев заяви, че България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., но въпросът опира до политическа воля. Това той каза на конференцията "България в еврозоната, кога?" в София. Организатори са Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България, предаде БТА.

Василев, който е президент на Българската CFA асоциация, отбеляза четири фактора за присъединяване към еврозоната, а не един, върху който се концентрират погледите.

Инфлацията. Трябваше да водим коренно различна антиифлационна политика в последните години, а не проинфлационна, каза Василев, като по думите му "ние 10 години отговаряхме и на инфлационния критерий и на всичко друго за членство в еврозоната, и проспахме всичко".

Бюджетният дефицит. Тази година сигурно ще имаме отново актуализация на бюджета и се чудя как в най-бедните години тогавашните финансови министри Муравей Радев, Милен Велчев и Пламен Орешарски не правиха актуализация. 12 години по мои спомени нямаше нито една актуализация на бюджета, а сега актуализация е най-разпространената дума в политиката в България в последните години, тоест ние не можем нищо да планираме, приходите ги няма, разходите "хвърчат" в небесата, предизборно всеки път се състезаваме кой повече ще вдигне различни разходи, както например днес се случва, коментира Василев.

Прането на пари. Попадането на България в "сивия" списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF). Формално това може да не е критерий за еврозоната, но въпросът е трябваше ли сега да бъдем там. Чули ли сте, който и да е управляващ или политическа партия да са споменали този въпрос, попита Василев.

Политическата воля. Според бившия вицепремиер този фактор е на първо място от факторите за присъединяване към еврозоната. Вие смятате, че има достатъчно политическа воля в държавата ли, попита той и метафорично описа ситуацията: "Ние можехме през всяка от последните години да вкараме топката от дузпата, но все я бием в тъч".