Датата 1 януари 2025 г. е все още изпълнима за влизането ни в еврозоната, но при изпълнение на няколко фактора. Инфлацията е най-малкият проблем. Това каза по Нова бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Не отговаряме на този критерий, но ако само това остане, може да се направи политически компромис. Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг. Като цяло водихме проинфлационна политика", коментира той.

Подобна позиция изрази вчера по БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий. ... В случая с България инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и по-реалистично за постигане, отколкото възможността да не изпълним критерия за дефицит през тази година", коментира Дацов.

Николай Василев призова да се спрат всички излишни държавни разходи. "Администрацията е по-голяма, отколкото когато аз бях министър, а населението е с милион по-малко. Защо? Капиталовите разходи може да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските. Те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", заяви Николай Василев.

На 13 май настъпва своеобразният Ден на данъчната свобода - общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. по изчисленията на Института за пазарна икономика. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика. Според Василев би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май.

"Трябва да вземем мерки, за да падне дефицитът. Например - чрез съкращаване на разходите. България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно много намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг", смята икономистът.