"Държавата през последните години прилича на един заседнал асансьор във всички сфери. Държавата се нуждае от сериозен ремонт, каквато визия традиционно липсва", каза икономист Николай Василев в предаването "120 минути" по bTV.

Той подчерта, че годините от 2019 до 2024 са добри за икономиката. "Можехме и трябваше да имаме излишъци или поне балансирани бюджети", каза Василев.

Василев добави, че трябва да вървим към балансиран бюджет. "Неголямо перо е съкращение на администрацията. В администрацията към този момент има 12 000 незаети бройки. Какво пречи някой да ги премахне? Ако големите инфраструктурни обекти се построят чрез концесии - магистрали, летища, пристанища, жп обекти и ВиК обекти, няма да има нужда от милиардни капиталови разходи. С концесии може да се построят за един мандат. Управляват ни леви популисти", каза той.

"Надявам се пенсиите да продължават да растат както растяха през последните години като резултат от по-висок икономически растеж, БВП и по-добра събираемост. През последните две години пенсиите пораснаха рязко, но за сметка на вземане на по-голям държавен дълг, реализиране на рекордни бюджетни дефицити и авансово харчене на парите от Плана за възстановяване за социални цели. Те се похарчиха за пенсии", заяви Василев.

Според него през последните две години заради погрешната бюджетна политика се е завъртял хаос с това, че дефицитите постоянно са по-големи отколкото трябва.

По думите му целта през 2025 г. да приемем еврото е достижима. "Закъснели сме ужасно с половин поколение. Кирил и Асен, когато бяха служебни министри без никакво обществено обсъждане отложиха датата за влизане в еврозоната от 1 януари 2023 за 2024 г. Защо? Защото бяха против еврозоната. Всички политики, които водеха само отдалечаваха България от еврозоната", заяви Василев.