С моя екип внасяме законопроект за медицинските специалисти - като общество сме им длъжници. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти пред Народното събрание във връзка с изготвения от нея законопроект.

Тя внесе документите два дни преди началото на новата пленарна сесия.

"Заедно с медицинските специалисти, които подкрепям от първия ден на техния протест, днес ще внесем искания проект за съсловните организации. Това е едно от исканията на протестите. Министър Ананиев пое ангажимент, че до 25 април ще представи проект на законопроекта, който те искаха, но както и с останалите обещания, то не беше изпълнено. Той излъга медицинските специалисти. С моя екип се нагърбихме и с тази задача да изработим проект на законопроект, който медицинските специалисти искат. Давам си сметка, че той не е идеален, той не е съвършен. Той е точно такъв, какъвто те си го представят и те го искат. Ще го внесем днес в парламента и много се надявам той да стане база за дебат, да се чуят всички гледни точки, всички мнения и наистина да бъде прието едно добро законодателство, което е да е в полза на медицинските специалисти и на нас българите като пациенти. По един или друг начин всеки може да стигне до болница, до спешна помощ и да разчита на тези хора", допълни още Манолова.

Тя смята, че първите хора, които са пристигнали на мястото на инцидента, който тя е претърпяла днес с колата, са били парамедици.


"За което им благодаря. Зависим от техния професионализъм, от тяхната отговорност при изпълняване на тяхната професия. Като общество сме им длъжници", допълни още Манолова. Както е известно, в средата на август Манолова се срещна с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която обсъдиха законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти. За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести. Те искат достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии.

Манолова припомни, че искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите и е бил поет ангажимент от министъра на здравеопазването да предложи такъв проект до 20 април, но това не е станало и няма никакво действие от страна на властта.