Глобалната рецесия тази година няма да бъде чак толкова тежка, колкото се очакваше, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на онлайн събитие по случай 125-ата годишнина на Лондонското висше училище по икономика, цитирана от Франс прес и БТА.

В същото време Георгиева подчерта, че икономическото възстановяване ще бъде бавно, трудно и неравномерно, а ако подкрепата бъде прекратена, ще се стигне до масови фалити.

Според нас развитието на второто и третото тримесечие е малко по-добро от очакваното, което позволява леко преразглеждане на нашите световни прогнози за 2020 година, каза Георгиева в реч преди есенните срещи на Фонда.

Тя обаче изтъкна, че МВФ продължава да очаква частично и неравномерно възстановяване през 2021 година.

Всички страни сега са изправени пред това, което бих нарекла "дългото изкачване" - трудно изкачване, което ще бъде дълго, неравномерно и несигурно, с възможни обрати, добави тя.

Кристалина Георгиева предупреди, че страните по света рискуват да се изправят пред масови фалити и икономически белези, ако фискалната и паричната подкрепа, оказвана на техните икономики през настоящата криза, бъде спряна твърде рано.

Категорични сме в посланието, което отправяме, да не се оттегля преждевременно подкрепата, каза Георгиева. По думите й, ако това бъде направено, има опасност от масови фалити и масова безработица.

Международният валутен фонд не вижда изход от сегашната криза догодина, така че замразяването на обслужването на дълговете за бедните страни също трябва да продължи, добави управляващият директор на Фонда.

Тя коментира, че данъчната реформа е от решаващо значение, за да могат държавите да обслужват дълговите си задължения. Според Георгиева много ниските, отрицателни лихвени проценти могат да бъдат полезни за "захранване" на икономиките по време на пандемията, но излагат на големи рискове спестителите и банковата система.

Според прогнозите на МВФ загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година. Наскоро Кристалина Георгиева каза, че пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха.