"Положението в световната икономика в момента е по-добро, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца, но кризата, свързана с коронавируса, все още не е преодоляна" - това заяви в интервю за Българското национално радио директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя съветва привителствата да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, но подчерта, че мерките не трябва да бъдат предоставяни на всички компании без оглед на състоянието им:

"Не може бизнеси, които са на практика фалирали, да ги държим на изкуствено дишане завинаги. Трябва да се търси посока за стимулиране на икономиката на бъдещето - това значи икономиката на знанието, това значи зелената икономика. За света е много важно да предприеме действия, за да се опази от климатичната криза, която може да бъде катастрофална за нас", подчерта Георгиева.

Преди два дни обаче от МВФ предупредиха, че в Централна, Източна и Югоизточна Европа пандемията ще ликвидира почти три години на икономически напредък.

"Това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата", заяви Георгиева, но изтъкна че въпреки това гледа с оптимизъм на перспективите за икономическо възстановяване в региона благодарение на геополитическото му разположение, квалифицираното население, здравата нормативна база и вторичния ефект от постоянната подкрепа от европейските институции.