Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви днес, че започва преговори с шест страни, вкл. България, за присъединяването им към този клуб на богатите държави, предаде Ройтерс.

Другите страни са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

От организацията, която понастоящем има 38 члена, казаха, че няма график за приемането на всяка от тези държави и че напредъкът на преговорите за членство ще зависи от това доколко те се придържат към най-добрите практики на ОИСР. Кандидатките ще бъдат оценявани отповече от 20 комисии.

Източник от Бразилия, пожелал анонимност, каза, че процедурата за приемане на нов член в ОИСР със седалище в Париж отнема средно от 3 до 5 години.

"Блaгoдapя нa Eвpoпeйcĸия cъюз зa пoдĸpeпaтa и нa OИCP зa peшeниeтo зa oтĸpивaнe нa пpиcъeдинитeлнa диcĸycия c Бългapия. Oцeнявaмe пoдĸpeпaтa зa члeнcтвo", нaпиca бългapcĸият пpeмиep Kиpил Πeтĸoв в Тwіttеr.

"Започването на тези преговори за влизане в своеобразния "клуб на богатите страни", беше централен приоритет по време на служебните кабинети, както и мой личен ангажимент. България трябва и може да бъде по-добре представена на международната сцена, да има по-активна позиция в решаването на европейските и глобални въпроси", написа пък вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов във фейсбук.

Поканата към България идва след години дипломатически усилия и преговори. Това бе сред основните външнополитически приоритети на страната през последните години, като дори имаме специален план за целта. ОИСР изтъква, че кандидатурите на шестте държави са внимателно проучени и е оценен техния напредък в последните години.

Texничecĸитe пpeглeди на страните-кандидатки щe oбxвaнaт шиpoĸ cпeĸтъp oт oблacти нa пoлитиĸaтa и щe ce cъcpeдoтoчaт въpxy пpиopитeтни въпpocи, вĸлючитeлнo oтвopeнa тъpгoвия и инвecтиции, нaпpeдъĸ в пyбличнoтo yпpaвлeниe, пoчтeнocт и ycилия зa бopбa c ĸopyпциятa, ĸaĸтo и eфeĸтивнaтa зaщитa нa oĸoлнaтa cpeдa и дeйcтвиятa пo oтнoшeниe нa ĸлимaтa.