Испанското правителство съобщи, че ще трансформира кубински дълг на стойност 375 милиона евро (420 милиона долара) в инвестиции на острова, предаде ДПА.

Съобщението се появява по-малко от седмица, след като САЩ отново задействаха закон, позволяващ на американски граждани да съдят чуждестранни компании и лица, които са използвали собственост, конфискувана в Куба от правителството.

Новият фонд е добра новина, каза испанската министърка на промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото Илера в Хавана.

Така ще можем да продължим да развиваме инвестициите на испански компании в Куба и да укрепим връзките си, допълни тя.

Парите ще бъдат дадени на испански компании, без да е нужно да ги връщат, за да покрият разходи при инвестиции в проекти, които са определени от правителствата в Мадрид и Хавана като приоритетни за кубинската икономика.

Промените в американския закон "Хелмс-Бъртън", който бе отменен от предишното американско правителство с надеждата, че така ще се помогне на Куба да се демократизира, влязоха в сила на 2 май като част от усилията на Белия дом да засили натиска върху Хавана.

ЕС определи тази стъпка като незаконна и посочи, че така се подкопава доверието в трансатлантическото партньорство.

Мелиа хотелс интърнешънъл (Melia Hotels International), Барсело (Barcelo) и Ен Аче (NH) са част от испанските компании, които правят значителни инвестиции на острова.