Ухажваме Volkswagen Group за нов завод, а Great Wall ще възстанови производството на коли у нас, каза Стамен Янев, изп. директор, Българска агенция за инвестиции пред телевизия "Блумбърг".

Той посочи, че към настоящия момент няма официален контакт с Volkswagen Group, както и със Skoda. "Разговорите са дълги. Ще се разгледат група от страни, които отговарят на определени изисквания, както и макроикономическите показатели и политическата обстановка. Немските медии дават сигнал, че ще се възползваме максимално и ще направим всичко възможно голям автомобилен производител да не поглежда към България за последен път", продължи Янев.

"Българска агенции за инвестициите предлага три групи за насърчителни мерки. Първата е административна подкрепа и възможност за преодоляване на бюрократичните пречки. Втората група е свързана с намерението да се предостави локация и да се купи държавен или общински терен при пазарни условия. Третият вид стимул е финансова подкрепа под формата на плащане на осигуровки, обучение и разходи за изграждане на публичната инфраструктура. Това е в рамките на държавната помощ. Отделно, чрез ЕК може да се постигне освобождаване от данък печалба".

При такъв тип инвестиция локацията трябва да покрие всички необходими инфраструктурни изисквания, смята Стамен Янев. "Ние правим анализ на всички възможни локации в България. Вече имаме солидна автомобилна индустрия в България. Тук над 170 компании произвеждат компоненти за тази индустрия. Имаме добри отношения с азиатските пазари, като по този начин могат да се намалят мита", отбелязва той.

"Предприятието на Great Wall преустанови дейност през 2015. Но всъщност една част от автомобилите вече са по българските пътища. В мениджмънта на компанията има амбиция от 2019 да бъде възстановено производството, тъй като китайците изравниха стандартите за дизелови автомобили с европейските такива и през България може да се намери пазар на тези автомобили. Друга немска компания избра Ловеч и стартира нова производствена база именно тук. Уверен съм в успешното бъдеще на българската автомобилна индустрия", завърши шефът на БАИ.