Дори в Северна Корея, където правителството контролира почти всички аспекти от живота на хората, пазарите са се превърнали в неизбежна икономическа реалност.

В страната има 436 официално одобрени пазара, сочи проучване, публикувано на 26 август от американския Център за стратегически и икономически проучвания (Center for Strategic and International Studies - CSIS), подпомогнат от южнокорейския Институт за развитие на Северна Корея, съобщава Инвестор.

Заедно тези пазари носят 56,8 млн. долара годишно на правителството на Ким Чен Ун чрез данъци и наеми. Най-големият от тях - пазарът Сунам, който се намира в третия по големина град в страната Чхънджин, успява да донесе на страната почти 850 хил. долара за същия период, съобщава Quartz. 

CSIS датира началото на ръста на севернокорейските пазари през 2002 г., водени от търговията по границата с Китай. Процесът на маркетизация през последните две десетилетия често е иницииран от самите граждани, а в други случаи понякога самата държава потиква неговото развитие, за да облекчи социалното, политическото и икономическото напрежение.

Докладът на CSIS събира тези данни чрез сателитни изображения и полеви интервюта със свидетелски показания.

Според скорошно проучване с участието на севернокорейски граждани 72% от анкетираните са посочили, че почти всички доходи на домакинствата идват от пазарите, а 82% от хората заявяват, че чуждестранните стоки и информацията имат много по-голямо въздействие върху живота им, отколкото решенията на правителството на Северна Корея.

Пазарният растеж в икономиката на страната отчита значителен ръст по време на управлението на Ким Чен Ун, който след управлението на своя баща работи усилено, за да се представи като икономически реформатор от встъпването си в длъжност през 2011 г.

Според данни на Института за национално обединение в Сеул броят на пазарите в Северна Корея се е удвоил от 2010 г. насам до 440, като близо 40% от населението са ангажирани в някаква форма на частно предприятие.

Приходите, генерирани от тези пазари, са важен източник на доходи за режима на Ким Чен Ун във време, в което международните санкции навлязоха в страната.

Според централната банка на Южна Корея, която провежда собствено проучване на икономиката на северната съседка, брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е свил през 2017 г. след ръста си през 2016 г. поради слабия износ на суровини от миннодобивната индустрия и други промишлени отрасли.

Насърчаването на частната търговска дейност от страна на местното правителство може да се окаже скъпо за икономиката. CSIS казва, че продължаващият растеж на севернокорейските пазари ще доведе до появата на едно "латентно общество", тъй като все повече хора използват мобилните технологии и обменят информация чрез съобщения, превръщайки се в автономен елемент спрямо държавната управа.