Русия регистрира бюджетен дефицит от 1,9 на сто от БВП за 2023 г., съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. Това е известно подобрения спрямо предходната година, но е под заложените от правителството цели.

Според предварителните оценки общият дефицит възлиза на 3,24 трилиона рубли (36,5 трилиона долара), като приходите на годишна база растат с 4,7 на сто до 29,12 трилиона рубли, а разходите - с 4 на сто до 32,36 трилиона рубли.

Ръст на приходите извън петрола и газа с 25 на сто успява да контрира срива на енергийния сектор, намалял с 23,9 на сто заради западните санкции и наложения таван на цената на руския петрол, добавя БТА.

Петролно-газовите приходи през годината възлизат на 8,82 трилиона рубли спрямо 11,59 трилиона рубли година по-рано. Според министерството спадът се дължи на по-високите изходни позиции през 2022 г., ниските цени на петрола сорт Уралс и намалелите обеми на износа на природен газ.

Неенергийните приходи са спомогнали за растежа на потреблението, вкл. и за обичайното щедро харчене през декември. Министерството е изразходвало повече от 5 трилиона рубли през този месец спрямо около 7 трилиона година по-рано.

Най-отчетливо през годината растат разходите за армията. Те съставляват около 40 на сто от бюджетните харчове през 2023 г.