Кремъл предупреди Запада, че разполага със списък на американски, европейски и други активи, които ще бъдат иззети, ако лидерите на Г-7 решат и конфискуват замразени резерви на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Но Москва отдавна е блокирала чужди активи в Русия, дори изземва такива за милиарди. За последно това се случи с активи на OMV и поделението на BASF Wintershall Dea. 

Лидерите на седемте най-силно развити икономики ще обсъдят нова правна теория, която би позволила конфискуването на замразени руски активи, когато се срещнат през февруари, съобщиха вчера двама източници, запознати с плановете, като и британски официален представител.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяка подобна стъпка от страна на Запада би била равносилна на "кражба", би нарушила международното право и би подкопала резервните валути, глобалната финансова система и световната икономика.

"Това ще бъде значителен удар по основните параметри на международната икономика, ще подкопае международната икономика", заяви Песков пред журналисти. "Ще подкопае доверието на други държави в САЩ, както и в Европейския съюз като икономически гаранти. Затова подобни действия са съпроводени с много, много сериозни последици", добави той.

На въпрос дали разполага с конкретен списък със западни активи, които Русия би могла да конфискува като ответна мярка, Песков отговори: "Да, има". Той обаче отказа да посочи кои конкретни активи са включени в списъка.

В момента на Запад са замразени активи на Руската централна банка на обща стойност около 300 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Въпреки, че централната банка не е дала подробности кои точно активи са били замразени, повече от облигациите и депозитите са деноминирани в евро, както и някои в американски долари и британски лири.

Темата за възможна конфискация на замразените руски активи е била обсъждана този месец както от финансовите министри на Г-7, така и от техните заместници, като са били засегнати въпросите как да се разработи такава политика и да се оценят свързаните с нея рискове, писа вчера "Файненшъл таймс" (ФТ), цитиран от БТА. Трите работни групи, предложени от Вашингтон, ще проучат правните въпроси около конфискацията, метода за прилагане на такава политика и намаляване на рисковете, както и вариантите за най-добро насочване на подкрепата към Украйна.

Предпазливостта на Запад преобладава засега

Германия, Франция, Италия и ЕС са изразили известни резерви и са подчертали необходимостта от внимателна оценка на законността на конфискацията на активите на Москва, преди да бъдат взети решения. Няколко европейски министри също така подчертаха необходимостта от запазване на високо ниво на секретност на работата. В западните столици се разглеждат различни варианти, вариращи от директно конфискуване и изразходване на активите на Руската централна банка до използване на приходите от замразените активи или използването им като обезпечение за заеми.

 

Вашингтон на свой ред досега също не е подкрепил публично конфискуването на руските активи, но тази година САЩ разпространиха частен документ за обсъждане в рамките на Г-7, в който се предлага, че конфискацията на замразените активи на Москва би била законна като "контрамярка, която да накара Русия да прекрати агресията си".

Европа, където се намират по-голямата част от активите, е много по-предпазлива, опасявайки се от възможните последици за финансовата стабилност, както и от ответни действия от страна на Русия, отбелязва ФТ.

Опасност за единната европейска валута

Досега ЕС се въздържа от конфискация на самите руски активи, а вместо това проучва начини за намаляване на печалбите, генерирани от финансови институции като "Юроклиър" (Euroclear), където се съхраняват руски държавни активи за около 197 млрд. евро.

През октомври ФТ написа, че Euroclear е спечелила малко над 3 милиарда евро тази година от руски активи, замразени в депозитарите за ценни книжа.

Базираната в Белгия клирингова инститиция заяви по-рано, че приходите, свързани с блокирани руски активи, са скочили през първите девет месеца на годината от 347 милиона евро през същия период на 2022 г., подтикнати от нарастващите лихвени проценти.

От споменатите блокирани 197 милиарда евро руски активи, според белгийското правителство, 180 милиарда евро са от Руската централна банка, което е лъвският дял от замразените нейни 300 млрд. долара.

Европейската централна банка обаче предупреди да не се изземват печалбите, натрупани в Euroclear заради потенциални рискове за еврото. ЕЦБ изтъкна, че такова решение може да накара други централни банки, държащи деноминирани в евро активи, да се откажат тях и да отслабя валутата.

Конфискуване на активи в Русия с укази на Путин

На 19 декември руският президент Владимир Путин разпореди с укази изземване на активи на германската компания Wintershall Dea и OMV за милиарди долари в проекти за добив на газ в aрктикческите райони на Русия. Целта на указа е да се защитят националните интереси на фона на "незаконните и неприятелски действия на Запада по отношение на руските активи", според Кремъл.

Акциите на OMV ще бъдат продадени на руската компания СОГАЗ, застрахователят на "Газпром". Указът официализира загубата на контрола върху активите на Wintershall още в началото на годината. 

На 8 ноември пък Путин подписа указ, с който разрешава на чужди инвеститори от "неприятелски" държави да купуват замразени руски активи в чужбина, използвайки свои средства от руски сметки, които иначе са блокирани.