Русия ще премахне вносното мито за до 140 000 тона замразено пилешко месо през цялата следваща година, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс, което цели да увеличи вътрешното предлагане и да попречи на нарастването на цените.

Миналата седмица президентът Владимир Путин, който се кандидатира за преизбиране през март, поднесе рядко срещано извинение на пенсионер, който му се оплакал от рязкото покачване на цените на яйцата и пилешкото месо по време на маратонска телевизионна сесия за въпроси и отговори, припомня БТА.

Освен това правителството освободи 1,2 млрд. яйца от вносно мито през първата половина на следващата година, за да се опита да намали цените, които се повишиха с повече от 50 % през тази година. Това засегна най-силно хората с ниски доходи.

Статистическата служба съобщи в сряда, че цените на яйцата са се повишили с 4,62% през предишната седмица и с 4,55% - през предходната седмица. Годишната потребителска инфлация възлиза на 7,48 %, което е значително над поставената от централната банка цел от 4%, отбелязва Ройтерс.