90% съм сигурен, че проектът "Турски поток" ще мине през България - това каза президентът Георги Първанов в студиото на БНТ. Според него, това ще се случи, защото Русия има стратегически интерес от реализирането на проекта, но е явно и друго - че очевидно сме редуцирали енергийните си претенции до минимум. Първанов добави, че на страната ни е нужна нова енергийна стратегия и сподели опасенията си по отношение на газовия хъб "Балкан".

"Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента - първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. "Комерсант" или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции. А тръбата на "Турски поток" ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са партньори и приятели на Путин", допълни той.

На второ място, посочи Първанов, се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Той припомни как същите тези партии и политици се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т. нар. голям шлем - ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15 не повече от 16 млрд. куб. метра. "Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо", обясни Георги Първанов.

"Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление на американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам - как. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм ЗА. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите, така както в Брюксел го правят - чу се през седмицата за "Белене" една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел", допълни президентът.

Според него, в крайна сметка ние трябва да проявим характер, трябва да проявим воля, а това не се е случило при актуалното обсъждане на Енергийната стратегия. И попита - някой дали е прочел Енергийната стратегия, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, защото тази стратегия затвори "Белене".

"Моят голям въпрос е и продължава да бъде - От къде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост", допълни Първанов.