Франция, Великобритания и Германия ще обявят до края на седмицата създаването на специален финансов механизъм -  "инструмент със специално предназначение" (Special purpose vehicle - SPV), за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на източници от трите европейски държави.

За целта ще бъде създадена компания, която ще поеме изцяло търговията с Иран и ще контролира преводите между европейските държави и Техеран. Ще се прилага бартер и няма да се правят финансови преводи по сделките.

Големият проблем - къде да бъде регистрирана тази компания изглежда решен. Франция се е съгласила това да стане на нейна територия. Страховете на европейските държави бяха свързани с евентуално налагане на санкции от страна на САЩ на държавата, където тази компания е регистрирана.

В началото на януари Иран обяви, че търпението му е на привършване и очаква всеки момент Франция, Германия и Великобритания да се разберат за начина за заобикаляне на американските санкции.

По-рано европейски медии съобщиха, че основната работа по подготовката за създаване на механизма се извършва от трите страни (които са сред шестте държави посредници на ООН за Иран), плюс Италия.

ЕС обяви намерението си за създаване на такъв механизъм през есента на миналата година и планираше той да бъде задействан още през декември 2018 година. Механизмът има за цел да гарантира международните финансови трансакции между Иран и страните от ЕС извън действието на санкциите на САЩ срещу иранския енергиен сектор.

Според европейски източници този "инструмент със специално предназначение" (ИСП) ще функционира като търговска борса или модерна бартерна система на основата на продажбата на ирански петрол - основен ресурс на страната.

Ако например Иран продава петрол на Испания, а Германия доставя на Техеран стоки от машиностроенето, сумата, съответстваща на доставката на петрол, ще послужи за директно плащане на германския доставчик.

Това ще бъде един вид камара, която проверява дали стойността на изнесените и внесени от Иран стоки се компенсира, обясни френски дипломатически източник.

Механизмът "имунизира" купувачите и продавачите, като се избягват доларови трансакции, които могат да ги изложат на американски санкции.