Европейската комисия представи днес предложението си за промени в законодателството за опазване на околната среда. Промените предвиждат удвояване на усилията на ЕС и постигането до 2050 г. на край на замърсяването с парникови газове. Комисията изразява готовност да предложи по-високи цели за намаляване на замърсяването от употребата на изкопаеми суровини до 2030 година. Преди да определи тези по-високи цели, ЕК ще направи предварителна оценка на въздействието, съобщи БТА.

Комисията изразява готовност да очертае обща посока за политиките на държавите от ЕС от 2030 до 2050 г. в областта на опазването на околната среда и промените в природата. ЕК е готова да следи и докладва за спазването на общите цели, както и да дава препоръки на държавите, които се отклоняват. Според ЕК държавите трябва да бъдат задължени да следват препоръките й, освен когато могат да обяснят отклонението от целта.

Всички участници в икономиката и обществото ще платят цената за този преход, отбелязва ЕК. Затова комисията поставя началото на обществено допитване, озаглавено "Европейски климатичен пакт", в което ще бъдат събирани предложения как да се постигне общата цел за по-малко замърсяване.

По официални данни ЕС е успял от 1990 г. до 2018 г. да намали вредните газове, отделяни от човешката дейност, с 23 на сто, като същевременно европейската икономика се е разрастнала с 61 на сто. Според действащото законодателство до 2050 г. ЕС би намалил замърсяването с още 37 на сто. Днешното предложение на ЕК предвижда двойно повече усилия, за да се постигне "нетно нулево" замърсяване с парникови газове до 2050 година. Комисията предложи по-рано инвестиционния план "Зелена сделка", който се очаква да привлече един трилион евро в следващите 10 години за облекчаване на последиците от енергийния преход.

Като част от усилията за постигането на чиста околна среда комисията предлага 2021 г. да бъде годината на влаковете в ЕС. Пътниците ще бъдат насърчавани да използват влаковете по-често. ЕК отбелязва, че догодина се навършват 175 години от установяването на първата в Европа железопътна връзка между две столици - Париж и Брюксел, както и 40 години от въвеждането на високоскоростните влакове във Франция и 30 години от внедряването им в Германия.

По-късно природозащитничката Грета Тунберг нарече днешното предложение на Европейската комисия за опазване на околната среда "закон, който никой не е длъжен да спазва".  Тя говори пред депутати от Европейския парламент, след като преди това участва в седмичното заседание на еврокомисарите при обсъждането на законодателното предложение на комисията. По нейните думи предложението само създава впечатлението, че предвижда необходимите действия, без това да е вярно, като същевременно не съответства на целите, залегнали в Парижкото споразумение.

Според нея е необходимо цялостно преосмисляне на бюджетните политики на ЕС, както и дълбока промяна в обществото и в личното поведение на хората. Тунберг добави, че в ЕС има достатъчно богатство и добронамерени хора, но няма кой да ги поведе и няма достатъчно време за действие, за да спре замърсяването на природата.

Тунберг произнесе предварително подготвено слово. Много евродепутати станаха на крака и ръкопляскаха след нейното изказване. ЕП направи изключение за днешното изслушване на Тунберг, след като в началото на седмицата отмени всякакви събития с външни посетители заради опасността от разпространение на вируса COVID-19.