Шри Ланка направи "неразумен залог" като задлъжня на Китай, заяви директорът на ЦРУ. Според Бил Бърнс това обяснява отчасти кризата на острова и то трябва да служи за предупреждение към други страни, изкушени от такова сближаване с Пекин, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Китайците имат голямо влияние и могат да направят инвестициите си много атрактивни", каза директорът на разузнавателната агенция на Форума за сигурност в Аспън, Колорадо.

Другите страни трябва да наблюдават ситуацията "със страна като Шри Ланка, силно задлъжняла към Китай". По думите му тя е направила "наистина неразумни залози за своето икономическо бъдеще, а последиците от това са икономическа и политическа катастрофа".

Бърнс каза, че кризата в Шри Ланка трябва да служи за урок не само в Близкия изток или Южна Азия, а по целия свят.

Китай инвестира големи суми в Шри Ланка, стратегически разположена в Индийския океан край Индия, смятана често за съперник на Пекин. Шри Ланка взе големи заеми от Китай за инфраструктурни проекти, някои от които твърде скъпи и без реална полза, отбеляза АФП.

През 2017 г. страната се оказа неспособна да върне заем от 1,4 милиарда долара за изграждането на пристанище и бе принудена да отдаде обекта на концесия на китайска фирма за 99 години. Близо до пристанището се намира летище "Раджапакса", построено със заем от 200 милиона долара от Китай. В един момент аерогарата бе толкова нерентабилна заради слабия пътникопоток, че дори не можеше да си покрие сметките за електричество.

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка миналата седмица, след като избяга от затъналата в икономическа криза, недостиг на храни, гориво и медикаменти страна. Новоизбраният държавен глава Ранил Викремесингхе днес положи клетва и официално застана начело на островната държава.

Политическата ситуация в Шри Ланка се изостри на 9 юли, когато протестиращи превзеха резиденциите на държавния глава и на премиера. След това президентът Раджапакса избяга от страната. Над 100 души бяха ранени при размириците.

По-рано Викремесингхе заяви, че островната държава преживява най-тежката криза в съвременната си история, тъй като изпитва остър недостиг на чуждестранна валута, горива, петролни продукти, торове, храни и лекарства. Според него ще са необходими поне три години, за да може Шри Ланка да се възстанови напълно от кризата.

Викремесингхе е политик с дълъг стаж - шест пъти премиер на страната - и значителен опит в дипломацията и външната политика. Той водеше ключови преговори за пакет от икономическа помощ с Международния валутен фонд.