Шри Ланка ще спре временно плащанията по външния си дълг, за да избегне изпадането в окончателен дефолт поради ограничените си валутни резерви, необходими за плащане на вносни стоки като горива, каза управителят на централната банка на страната, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Стигна се до момент, в които извършването на плащания по дълга е невъзможно. Най-доброто действие, което може да се предприеме, е да се преструктурира дългът и да се избегне окончателен дефолт", каза управителят на Централната банка на Шри Ланка Нандалал Уирасингхе.

Валутните резерви на Шри Ланка възлизаха на 1,93 милиарда долара в края на март, докато през настоящата година ще станат дължими плащания по външния дълг за около 4 милиарда долара, включително по международни суверенни облигации в размер на 1 милиард долара с падеж през юли.

Неизпълнението е обявено за "всички облигации, емитирани на международните пазари, по всички двустранни кредитни задължения, с изключение на споразуменията за "суап" (авансови споразумения за размяна на бъдещи плащания - бел. р.) между Централната банка на Шри Ланка и други страни. Също така бяха спрени плащанията по договори за кредити, деноминирани в чуждестранна валута с търговски банки или други кредитни организации, уточнява ТАСС.

Южноазиатската страна трябва да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за кредитна програма следващата седмица на фона на продължителни прекъсвания на тока, недостиг на храна и лекарства.

Действията се предприемат добросъвестно, каза гуверньорът на централната банка и подчерта, че страната с 22 милиона души население никога не е изпадала в неспособност да обслужват задълженията си.

"Това ще бъде временно, докато постигнем споразумение с кредиторите и с подкрепата на програма на МВФ", съобщи Уирасингхе, който встъпи в длъжност като управител на централната банка през миналата седмица на фона на нарастващите обществени вълнения, предизвикани от икономическата криза.

"Трябва да се съсредоточим върху вноса на основни продукти и да не се тревожим за обслужването на външния дълг", добави той.

Анализатори на американската банка "Джей Пи Морган" (JP Morgan) калкулират, че брутното обслужване на дълга на Шри Ланка ще възлезе на 7 милиарда долара през 2022 г., а дефицитът по текущата сметка ще е около 3 милиарда долара.

Островната страна преминава през най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта си през 1948 година. Като причина се посочва намаляването на външния туризъм поради пандемията, което е довело до недостиг на валутните резерви. При тази ситуация властите на Шри Ланка бяха принудени да намалят вноса и да въведат строги икономии. Страната има нужда от внос на цимент, автомобилни части, горива и храни. Ситуацията доведе до рязко повишаване на инфлацията, която достигна 17 процента през март.