Американските компании са открили 291 000 работни места през януари, което е значително увеличение спрямо декември. Голяма част от това увеличение обаче се дължи на необичайно топлото време, отбелязва Асошиейтед прес, позовавайки се на проучване на компанията за човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP)

Увеличението е по-голямо от очакваното.

Данните за декември са коригирани на 193 000.

Марк Занди, главен икономист от Мудис аналитикс (Moody's Analytics), каза, че по-топлото от обичайното време през януари е изиграло голяма роля за откриването на по-голям брой работни места. Според него без този фактор увеличението на работните места вероятно е щяло да бъде около 150 000.

В петък се очакват официалните данни на правителството за заетостта. Анализаторите прогнозират, че според досегашните цифри новооткритите работи места са били 150 000 през януари спрямо 145 000 по правителствени данни за декември.

Според анализаторите безработицата е запазила най-ниското си равнище от 50 години - 3,5 процента.

Данните на Ей Ди Пи сочат увеличение на работните места в строителството с 47 000, а в развлекателния и хотелиерски сектор - с 96 000, като в тези сектори по-топлото време вероятно е изиграло роля. Занди каза, че двете категории показват влиянието на времето върху данните.

Промишлеността е прибавила 10 000 работни места през януари, докато в образованието са открити 24 000 работни места, а в здравеопазването - 47 000.

Според Занди различни фактори - от коронавируса в Китай до спирането на производството на самолетите 737 МАКС (737 MAX) на Боинг (Boeing) - ще намалят броя на новооткритите работни места през първото полугодие.