Икономическият растеж на САЩ се е забавил през 2019 година до 2,3 на сто на годишна основа спрямо 2,9 на сто през 2018 година, тъй като предприятията са спрели инвестициите си в контекста на търговската война със САЩ. Това сочи предварителна оценка на министерството на финансите, цитирана от Франс прес.

В същото време нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата световна икономика е бил по-силно от очакваното през четвъртото тримесечие (+2,1 на сто, както и през второто тримесечие). Анализаторите прогнозираха растеж от 1,8 на сто.

Американската икономика не е постигнала целта на администрацията на президента Доналд Тръмп за растеж от 3 процента за втора поредна година, отбелязва Ройтерс.

Освен забавянето на темпа на инвестициите (+2,1 на сто спрямо +6,4 на сто), кризата с Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX), който има голям принос за външната търговия, е оказала натиск над американския износ и той е останал без промяна след отчетеното увеличение от 3процента през 2018 година.

Водещият модел на американския самолетостроител беше забранен за полети от март 2019 година от американските въздушни регулатори след две последователни авиокатастрофи с 346 жертви.

Добрата новина е, че потреблението на домакинствата е останало солидно през 2019 година (+2,6 на сто), макар и по-слабо отколкото през 2018 година (+3 на сто). Това потребление е обичаен двигател на растежа, тъй като допринася за 70 процента от американския БВП.