САЩ не могат да си позволят да игнорират триковете, към които прибягва Москва, която разчита на енергийните затруднения на Европа, за да преодолее пречките по пътя на окончателното пускане в експлоатация на "Северен поток 2". Това коментира в статия за изданието National Interest наблюдателят Николас Гвоздев.

По думите му, над Европа може да надвисне енергийна криза, заради провежданата от Вашингтон политика, в частност, предвид завършването на строителството на руския газопровод.

Той посочва, че сега Русия транспортира по старото трасе през газотранспортната система на Украйна точно толкова експортен газ, колкото е предвиден в споразумението с Германия.

Според мнението на Гвоздев, точно в тази връзка Русия се надява на това, че опасенията заради малкия обем от запаси в Европа ще накарат управляващите да сертифицират и да отворят за експлоатация газопровода "Северен поток 2", строителството, на който бе завършено неотдавна.

Журналистът предполага също така, че промяната на позицията на американската администрация в лицето на новия президент Джо Байдън по отношение на газопровода е предизвикана от намерението за въвличане на европейските съюзници на Съединените Щати в бъдещи общи действия по отношение на Китай: такива стъпки заплашват с определени икономически загуби и в тази връзка не би трябвало ЕС да бъде заставяна да търпи щети и чрез спиране на руския газопровод.

Авторът разглежда ситуацията, правейки аналог със събитията от 2008 г. около Грузия, както и стъпките от настоящата външна политика на САЩ по отношение на азиатския Китай. Той определя споразумението между САЩ и Германия по отношение на Северен поток 2 като много внимателна "стратегическа логика".

Пълният текст може да прочетете TУК