Строителството на газопровода "Северен поток 2" е напълно завършено, съобщават от "Газпром".

"На сутрешното оперативно съвещание в ПАО "Газпром" председателят на компанията Алексей Милер съобщи, че днес сутринта в 8:45 (московско време) строителството на газопровода "Северен поток 2" е напълно завършено", пише компанията.

На 6 септември е била направена последната заварка на втората тръба от газопровода. След това са били извършени действия по стиковане на секциите от газопровода, тръгващ от брега на Германия, минаващ по дъното на водите в Дания чрез съответните методи, използвани от компанията.

Полагането на първата тръба бе завършено в началото на месец юни.

Газопроводът "Северен поток 2" е с капацитет за 55 млрд. куб м газ годишно и тръгва от компресорна станция "Славянская" в югозападната част на Ленинградска област до балтийското крайбрежие на Германия. Общата дължина на газопровода с двете тръби е 2460 км. "Газпром" достроява "Северен поток 2" със собствени сили, тъй като заради наложените санкции от страна на САЩ, швейцарската компания подизпълнител прекрати дейностите по изграждане на подводната част.

Председателят на "Газпром" Алексей Милер през миналата седмица каза, че "до края на този отоплителен сезон може да бъде доставен първият газ по газопровода "Северен поток 2". "От руска страна са създадени всички необходими мощности: добивните мощности в Ямал и газотранспортните мощности в северния газов коридор", подчерта той.

По-късно се появи информация, че първият газ може да стигне до Европа дори още през октомври месец тази година.

Строителството трябваше да приключи през 2019 година,

но бе забавено от съпротивата на САЩ, според които газопроводът е политически проект на Русия. Според критиките на САЩ проектът прави Европа твърде зависима от Русия за енергийните си доставки. През юли двете Вашингтон и Берлин обявиха споразумение, според което се ангажират да вземат мерки, ако Русия се опита да използва енергийните доставки като оръжие или да предприеме по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна.

Завършването на газопровода беше съпроводено с въвеждане на санкции от страна на САЩ за всички компании, които имат отношение към строителството му. Това забави изпълнението на проекта. Санкциите бяха наложени за първи път през декември 2019 г. и после бяха разширявани.

На 20 май 2021 Вашингтон взе решение да отмени санкциите срещу фирмата, завършваща строителството на "Северен поток 2".

Газопроводът "Северен поток 2" ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси.

Според изчисления, представени в Конгреса на САЩ, за Киев това би означавало загуба от около 3% от брутния вътрешен продук.