Докато ФИАТ заплашва да прехвърли производството си в Канада, групата "Бенетон" от Тревизо с присъщата си дискретност се готви да отвори производствен комплекс с 600 работници в Сърбия, пише днес вестник "Матино ди Падова", цитирана от БТА.
Според изтеклата информация сръбското правителство е предложило на италианската текстилна компания индустриалния комплекс в Ниш на бившата фирма "Нитекс" след анулирането на нейната фалитна приватизация. Предвиждат се също значителни стимули за пренаемането на над 600 работници, които в момента са в принудителен отпуск. Споменават се цифри между 4 и 10 хиляди евро на човек при условие, че средната заплата на един работник е 8 хиляди динара или по-малко от 80 евро на месец, отбелязва всекидневникът.
Планирани са и данъчни облекчения, при което разходите по придобиването се свеждат практически до нула.
До момента няма никакъв коментар от групата "Бенетон". Новината бе разпространена от местна телевизия и потвърдена от управата на град Ниш, както и от правителствен източник. Офертата е в два варианта - директно закупуване от "Бенетон" на индустриалния комплекс или създаване на смесено дружество с държавно сръбско участие.
В подкрепа на сделката се изтъква относителната близост на комплекса до Североизточна Италия, улесненият достъп до автомагистралната мрежа на Балканите, както и разположението на Ниш на 100 км южно от Крагуевац, където ФИАТ произвежда две марки от своите леки автомобили.
Производството на "Бенетон" е стратегически концентрирано в Тунис и Хърватия за Средиземноморието, и в Индия и Китай за тихоокеанската зона. Годишно се произвеждат 160 милиона облекла, които се продават в над 120 страни при оборот малко над 2 милиарда евро. Политиката на компанията е да се балансира оборотът, чийто произход в момента е 45 процента от Италия, 33 на сто от останалата част на Европа, 16% от Азия и 6% от Северна и Южна Америка.