От полунощ са разположени стачни постове пред пазарите за търговия на едро, някои телевизии и автомобилни заводи не работят при този ранен етап от стачните действия, отбелязва Асошиейтед прес. Стачни постове са блокирали излизането на автобусите на работа в някои градове, допълва ДПА.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че са задържани общо 58 души, а девет са ранени при сблъсъци след започване на 24-часовата стачка в полунощ. Сред ранените има и полицаи.

Организатори на стачните действия са двата големи синдиката Профсъюзна конфедерация на работническите комисии и Общ съюз на трудещите се. Реформите на правителството, което още няма 100 дни на власт, предвиждат по-лесно и евтино за фирмите освобождаване на служители от работа, а също така позволяват на компаниите да намаляват заплатите едностранно.

Синдикатите са срещу тези реформи, които трябва да се справят с рекордната безработица от 22,85 процента от активното население. Според тях реформата само ще влоши положението, като самото правителство предвижда закриването на 630 000 работни места през 2012 година и безработица от 24,3 процента в края на годината.

Синдикатите съобщиха за масово участие в стачката особено в химическия, металургичния, текстилния, хранителния и строителния сектор, както и сред служителите от градската чистота.
Железопътният и автобусният транспорт трябва да осигурят минимални услуги днес или около една трета от обичайните. Около 1240 от общо 4500 полета се очаква да бъдат отменени, а две регионални телевизии не предават, отбеляза ДПА.

Правителството заяви, че стачката няма да го убеди да се откаже от икономическите реформи, които са насърчени от ЕС.