Все повече руски богаташи бягат от Рубльовка, пише италианското издание "Блиц куотидиано", цитирано от БТА. Рубльовка е кварталът на руските милиардери, намиращ се в столицата Москва, припомня изданието. Богаташите отиват на отдих зад граница, след което решават повече да не се връщат в родината си. Те не продават руските си домове и запазват част от персонала, който да ги поддържа в добро състояние. Богаташите просто не искат да живеят повече в Рубльовка.
Причините за това бягство са няколко. Една от тях е, че на много от олигарсите не се понрави идеята Владимир Путин и Дмитрий Медведев да си сменят постовете. Олигарсите освен това знаят, че техните критики към властта могат да им донесат само неприятности. Красноречив пример е принуденият да живее в изгнание в Лондон Борис Березовски или бившият олигарх, подкрепящ едно време опозицията Михаил Ходорковски, който сега е в затвора.
Първи повлече крак за бягство зад граница Роман Абрамович. За няколко години той успя да разпродаде почти всичко в Русия. Други обаче нямат нито възможността, нито желанието да продават предприятията си. Те просто създават нови компании зад граница. Най-привлекателни в това отношение са Лондон, Лазурният бряг, швейцарските Алпи, Сардиния, английската провинция.
Само през изминалата 2010 г. 34 милиарда долара са "емигрирали" от Русия. Очаква се тази година руските милиардери да изнесат зад граница двойно повече капитали. По принцип в квартал Рубльовка има всичко, за да могат хората да се наслаждават на живота - огромни вили, засилена охрана, шикозни търговски центрове, частни и престижни училища, но това не помага. Живущите там предпочитат децата им да учат зад граница, главно във Великобритания, а те самите сноват между Испания и Англия и се връщат в домовете си в Рубльовка само за по няколко дни в годината.