Цените на петрола продължават да се понижават и днес, разширявайки загубите от вчерашната сесия на фона на започващите днес в Истанбул нови преговори за мир между Русия и Украйна. Влияние върху пазара оказват и страховете от спад в търсенето на черно злато в Китай, след като във финансовия център Шанхай бе наложен локдаун заради увеличаване на случаите на Ковид-19, информира Си Ен Би Си.

Фючърсите на сорта Брент, които са референтни за Европа, поевтиняха с 1,18 долара или 1,1 на сто до 111,30 долара за барел, след като по-рано в сесията отстъпиха до 109,97 долара за барел.

Американският лек суров петрол спадна до 103,46 долара за барел в ранната сесия, като малко по-късно котировките леко се възстановиха до 104,87 долара за барел - понижение с 1,09 долара или 1 на сто.

Контрактите и за двата сорта вчера загубиха около 7 на сто.

Представители на Украйна и Русия ще се срещнат днес в Истанбул за първите мирни преговори от две седмици. Санкциите, наложени на Москва заради инвазията в западния й съсед свиха предлагането на петролния пазар и по-рано този месец тласнаха цените на суровината до 14-годишен максимум.

Руските преговарящи пристигнаха вчера в Истанбул.

Досегашните разговори не доведоха до съществен напредък. Един от важните въпроси е свързан, както каза в неделя президентът Володимир Зеленски, с гаранциите за сигурност, които иска да получи Украйна, нейния неутралитет и статут на държава без ядрените оръжия. Зеленски обвини руския президент Владимир Путин, че протака и бави преговорите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна липсата на напредък в досегашните разговори, охлаждайки очакванията за накакъв пробив.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви на сайта си, че Зеленски е дал много ясни указания на делегацията. "Не търгуваме с хора, територии или суверенитет", каза Кулеба. Според него минималната цел на започващите днес преговори е постигането на трайно спиране на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че засега пряка среща между Путин и Зеленски, каквато предлага украинският лидер, би била "контрапродуктивна".