"Нека да е ясно, че този договор е част от диверсификацията на България" - това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод договора с "Боташ", сключен по времето на назначеното от него служебно правителство. Държавният глава коментира темата преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента в зала "Асикс Арена".

Според ПП-ДБ договорът с турската компания ощетява държавата с по половин милион долара дневно. След като вчера в парламента ГЕРБ отказаха да приемат доклада за "Боташ", от коалицията на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов дори заподозряха тайна договорка и координация между президента, лидера на ГЕРБ и на ДПС, която "сглобка" според тях, наред със скритото участие на прокуратурата, се готви и за след изборите. 

Президентът Радев днес обясни, че договорът е сключен "в критични обстоятелства":

"Когато кабинетът "Петков" ни остави без газ, без интерконектор, без слотове - нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ".

Радев припомни още , че договорът с "Боташ" е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на "Боташ".

Според държавния глава интересни би трябвало да са въпросите:

  • "Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели "Булгаргаз", да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение.
  • Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти "Булгаргаз" се докарва почти до фалит?
  • Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?".

Радев призова да се гледат цифрите. "За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез "Боташ" да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?", попита още държавният глава.

Според Румен Радев има две възможности за този договор. "Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред", добави президентът, цитиран от БТА. 

Снимка: БТА

Вчера парламентът възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с "Боташ". Днес пред журналисти, на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където пристигна първата доставка на свежо ядрено гориво  от "Уестингхаус", министър Владимир Малинов обяви, че ще изпълни "в пълен обем" решението на Народното събрание.

"В момента, в който го получа, ще възложа съответно на "Булгаргаз" и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към "Боташ", коментира министърът. 

На въпрос дали България губи от този договор Владимир Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между "Булгаргаз" и "Боташ", като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.

В началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано в София на 3 януари, със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.

Впоследствие се заговори, че България губи от този договор милиони левове. Подобно на ПП-ДБ, и от БСП смятат, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби", както се изрази организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов. Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.